Työtehoseuran vuonna 2013 tekemän ”Metsäalan substanssiosaaminen nyt ja kehitys vuoteen 2020”- hankkeen osana selvitettiin valmistuneiden metsänhoitajien nykytyössään tarvitsemia taitoja.
Kyselytutkimukseen vastanneet ovat arvottaneet ajankäytön hallinnan, vastuunottokyvyn, päätöksentekokyvyn, organisointi- ja koordinointitaidot, paineensietokyvyn, ryhmätyötaidot ja sosiaaliset taidot 10 tärkeimmän taidon joukkoon. Edellä mainitut voidaan kaikki luokitella johtamiseen kuuluviksi taidoiksi. Miten aktiivinen metsäylioppilas voi harjaannuttaa näitä taitoja jo opintojen aikana?
Käymällä laitoksen tarjoamia kursseja? Useilla eri opintosuuntien kursseilla (Leadership and Management, Project planning…) opetetaan teknisiä taitoja tai teoriaa, mutta käytännön johtamiskokemusta kannattaa etsiä luentosalien ulkopuolella. Usein siihen päätyy huomaamattaan!
Ainejärjestö- ja kerhotoiminta, kurssien projektityöt, Metsäylioppilaiden Kuusikauppa ja Uniforst ovat loistavia esimerkkejä mahdollisuuksista hankkia arvokasta kokemusta erilaisten hankkeiden, projektien ja tapahtumien suunnittelusta ja toteuttamisesta yhdessä muiden kanssa.
Allekirjoittaneelle hyödyllisiä vinkkejä on tullut kavereilta ja kantapään kautta oppimalla. Vielä kun osaisi aina noudattaa niitä:
Kun sinulle puhutaan, kuuntele, älä näpelöi kännykkää tai tietokonetta. Älä ammu mitään suoraan alas, vaan suhtaudu ehdotuksiin ja ideoihin kehityshakuisesti. Ota ja kysy palautetta tosissasi, mieti toimintaasi uudestaan saamasi palautteen pohjalta. Anna palautetta rohkeasti, kehu hyvää työtä, anna kehitysehdotuksia jos kehitettävää. Negatiivinen palaute ei koskaan saa tuntua ryöpytykseltä tai henkilökohtaiselta, muutoin se peittyy puolustautumistunteen alle. Älä käytä ilmaisua ”teit hyvää työtä, mutta..”, jolloin lauseen mutta- sana kumoaa onnistumisen. Muodosta yhdessä työn tavoite, jaa vastuut ja huolehdi, että tehtävä työ vie kaikin osin asetettua tavoitetta kohti. Oma esimerkki ja luotettavuus herättävät kunnioitusta. Luottamus muihin on elintärkeä, jotta välttää tunteen töiden alle hautautumisesta.
Viimeisimpänä, muttei todellakaan vähäisimpänä: Suunnittele ajankäyttösi ja tunnista omat rajasi, siinä vaiheessa kun pilke katoaa omasta silmäkulmasta, näkyy se myös ilmapiirissä ja koko tiimin motivaatiossa.
Jotta blogiteksti ei olisi liian vakava, loppuun Fingerporin näkemys tavoitteista.
-Atte
0 kommenttia