14.2. aiheena Johtaja-Akatemiassa oli vakuuttavan puheen valmistelu, ja tähän meitä johdatti vierailevana puhujana esiintymisvalmentaja Elina Lauren. Elinan osiossa keskustelimme siitä, millaisista osista vakuuttava puhe koostuu ja millaisia asioita puheen valmistelussa tulee ottaa huomioon.  Elinan vinkkien jälkeen Miika Karppinen kertoi omia kokemuksiaan puheen pitämisestä. Kokemusperäinen tieto oli helppo sisäistää, sillä omakohtaiset tarinat hyvin kerrottuna uppoavat yleisöön paremmin kuin kuivat teoriat luentokalvoilta. Kerron tässä kirjoituksessa keskusteluiden hedelmällisimmät tulokset.

Esiintyminen ja yleisön huomion keskipisteenä oleminen tulevat vastaan jokaisella jossakin vaiheessa elämää, toisilla päivittäin, ja usein jopa ennalta arvaamatta. Kun käytät tunteja puheen valmisteluun ja myöhemmin puheen pitämiseen yleisölle, oletettavasti toivot myös viestisi menevän perille. Et kuitenkaan halua tuhlata ihmisten aikaa, joten tavoitteenasi on olla tehokas. Olemalla vakuuttava lavalla parannat mahdollisuuksiasi tulla kuulluksi ja takaat paremmin viestisi onnistuneen vastaanoton. Uskomalla omaan sanomaasi, saat muutkin uskomaan itseesi. Tämä vaatii kuitenkin sisäisen motivaation löytämistä aihetta kohtaan voidaksesi esiintyä uskottavasti.

Hyvässä puheessa puhuja ja puhe yhdistyvät. Pohdi mielessäsi, minkä ydinviestin haluat kuulijoillesi välittää. Asiantuntemus auttaa kuulijan vakuuttamisessa, mutta perusteellisella suunnittelulla on onnistuneessa puheessa korvaamaton rooli. Ajankäytön hallinta on jouhevan suunnittelun ja toteutuksen perusta, sillä kiire on kirosana tälläkin saralla.

Puheen pitäminen yksinkertaisena ei anna puhujasta tyhmää kuvaa, vaan kuulijalle puhuja näyttäytyy fiksuna. Simppelinä pidetty puhe on ruodittu paljaaksi, jättäen vain kaikista tärkeimmän ydinviestin jäljelle. Puhujan on pystyttävä vääntämään viesti rautalangasta, jotta kuulija varmasti ymmärtää viestin.

Elekielellä on merkittävä vaikutus esiintymiseen, ja siihen, millaisen kuvan puhuja itsestään välittää. Elina vinkkasi meille aiheeseen tismalleen sopivasta TED-talkista, joka takaa ”ahaa”-elämyksen sanattomasta viestinnästä ja elekielen vaikutuksesta.

Porukassa keskusteltiin myös esiintymisjännitykseen liittyvistä asioista ja samalla pohdittiin keinoja esiintymisjännityksen helpottamiseen. Esiintymistilan voi esimerkiksi selvittää etukäteen, tutustua paikkaan ja mahdollisesti testata oman äänen kuuluvuutta tilassa. Myös taukojen pitäminen puheessa on ehdottomasti OK, pikemminkin jopa suositeltavaa.

Kehonkielen tietoisella hidastamisella ja opetelluilla itsevarmoilla eleillä voi huijata itseään, mieltään ja kehoaan, rentoutumaan. ”Fake it ’till you make it.” Keho ja mieli ovat yhteydessä vaikuttaen toinen toisiinsa. Oikaisemalla ryhdin välität heti itsevarmemman kuvan itsestäsi yleisölle.

Ikuiselle esiintymisjännittäjälle on myös lohdullista muistaa, että muutkin esiintyjät jännittävät, mutta omassa jännityksessään sitä ei välttämättä huomaa. Helpottavaa on myös tietoisuus siitä, että ”jännittäminen ei koskaan häviä, mutta sen kanssa voi oppia olemaan”.

Blogiin_kuva

Kuvassa Juhana Torkin ”9 kysymystä”, joiden avulla hyvää puhetta voi valmistella.

Seuraavalle Johtaja-Akatemian kerralle Uniforstin hallituksen jäsenille tuli tehtäväksi valmistella lyhyt puhe, jossa aiheena on ”Tarina, josta olen oppinut jotakin”. Mielestäni tämänkertainen keskustelutuokio antoi oivalliset eväät tuon puheen valmisteluun ja omien esiintymistapojen kehittämiseen.

Seuraavaksi kuullaan, kuinka esiintyminen onnistui Johtaja-Akatemian toiseksi viimeisellä kerralla.

Teksti ja kuva: Anni Kettunen


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder